Mycobacterium tuberculosis adlı bakteri ile oluşan enfeksiyondur. Esas olarak akçiğerleri tuttuğu düşünülen bu hastalık ya akçiğerlerle aynı anda yada daha sonra bu enfeksiyonun reaktif duruma gecmesi ile vücudun tüm organlarına yayılabilir. Özellikle ürogenital sistemi enfekte edebilir.
Halsizlik, güçten düşme, iştahsızlık, kilo kaybı, ateş ve gece terlemeleri genel belirtilerdir. Ürogenital sistem belirtileri bazen yan ağrıları, hematüri( idrarda kanama ), dizüri( idrarda yanma ), testislerde şişme ve skrotal fistül oluşumudur.
Böbrekler enfekte olduğunda enfeksiyonun şiddetine göre çeşitli derecelerde hasar oluşabilir, hatta böbreğin tamamının fonksiyon dışı kalmasına kadar giden bir tablo oluşabilir, üreter dediğimiz idrar yolu üzerinde darlıklar gelişebilir, ilk dönemde mesanede ( idrar torbası )enfekte idrar ile sistite sebeb olur, daha geç dönemde ise mesane büzüşür ve küçülür, sık idrara çıkma, idrarını yapamama gibi durumlar gelişebilir. Bazende mesanedeki idrar yukarı ya böbreklere reflü( yukarı kaçması ) olabilir, buda böbrek fonksiyonlarını bozabilir. Prostatta bu enfeksiyon tablosuna katılır ve şiddetli prostatit (prostat iltihabı) gelişir. Bubakteriler aşağıya inerek testisleri (yumurtalar) ve sperm kanallarınıda enfekte eder, kanallar daralabilir, infertiliteye( kısırlık) ve ayrıca idrar yolunda darlık geliştirerek idrarını yapamama durumuna da sebeb olabilir.
TANI da idrar sedimenti, idrar kültürü, EZN boyama, PCR gibi değerlendirmeler kullanılır, Akçiğer filmi değerlendirilir, İVP ( infizyon ürogramı ) ile ürogenital sistemdeki yukarda ifade ettiğimiz tüm patolojik durumları görebilir ve değerlendirebiliriz.
( Afonksiyone böbrek, kalikslerin görülmemesi, subpelvik darlık, hidronefroz ile üreter darlıklarının görülmesi, büzüşmüş mesane) Retrograd üretrogram, renal sintigrafi, sistoskopi, üriner BT gibi tanı yöntemleri ile durumun tanımlanması ve değerlendirilmesinde bize yardımcı olur.
TEDAVİDE hasta bilmelidir ki ancak düzenli ilaç tedavisi ile tüberkülozun tam tedavisi mümkündür. Cerrahi olarak gerekli rekonstriktif ( düzeltme) tedavi ise ilaç tedavisinden 12 hafta sonra yapılabilir.
( Böbrekler için öncelikle idrar drenajı sağlanır, gerekirse kısmi rezeksiyon, nefrektomi uygulanır, üreterdeki dar alan çıkarılarak yolun devamlılığı sağlanır,meane genişletme plastisi, üretraplasti uygulanır ). Uygun tedavi hemen hemen daima ürogenital TBC' nin yapmış olduğu defektin evresine bağlıdır ve bu
nedenle ayrıntılı bir değerlendirme gerektirir. Ürogenital TBC' nin yapabileceği problemlerin erken tanısı için hastaların düzenli olarak kontrollerini yaptırmaları, problem olduğu veya durumun ilerlediği gözlendiğinde ise zaman yitirmeden Üroloji polikliniklerine başvurmaları önerilir.