NÖROJENİK MESANE
Alt üriner sistem iki önemli fonksiyonu yerine getirir.
1-İdrarın depolanmasını
2-İstemli olarak bu idrarın tamamının dışarı atılmasını
Depolama sürecinde mesane adeleleri gevşek, sfinkter ( idrarı tutan mekanizma ) ise kasılıdır. Boşalma sırasında ise mesane adeleleri kasılırken, sfinkter ise gevşer.
Bu uyumun bozulması idrarın hiç tutulamaması ile yada boşaltımda güçlükle sonlanır. Ensık konjenital ( doğuştan ) sebeb spina bifida, meningomyelosel ile sacral agenezilerdir.Kazanılmış olarak da tümörler , myelitler ve travmalar norojenik mesaneye yol açabilirler.
Tanı ürodinamik çalışmalar ile konur. USG, IVP ve renal sintigrafi bize yardımcı olabilir.Yüksek basınç sebebiyle üreterlerin antireflü mekanizmaları bozulduğunda sekonder VUR( Vezikoüreteral reflü ) ortaya çıkar.Tedavi zor ve uzun sürelidir.Ürodinamik çalışmalarla norojenik mesanenin tipi belirlenerek ilaç tedavilerinin yanı sıra düzenli yapılan aralıklı kateterizasyonlarla mesane boşaltılarak üst sistem korunmaya çalışılır ve gerekirse cerrahi girişim ile augmentasyon sistoplasti uygulanır.
Tedavideki esas amaç hastanın üst üriner sistemini korumak ve yaşam kalitesini en yüksek seviyede tutmaktır. Aksi taktirde hastalarda böbrek yetmezliği çok hızlı gelişebilir,dializ veböbrek transplantasyonuda doğru kötü bir gelişme olabilir.