Apandist
Apandisit teşhisiyle hastanelere kaldırılan kişilerin yüzde kırkını değişik yaş gruplarındaki çocuklar oluşturuyor. Apandisit vakalarının ortaya çıktığı en yoğun dönemse yaz aylarına denk geliyor.
Çocuklar sık sık karın ağrısı çekerler. Bu nedenle de sorun pek önemsenmez. Midesini bozduğu ya da ayaklarını üşüttüğü düşünülür. Oysa iki yaşından itibaren karnı ağrıyan her çocuğun apandisit sancısı çektiği düşünülmeli. Apandisit çok yaygın ve de tehlikeli. Ağrılar başladıktan 12-36 saat içinde ameliyat edilmezse, apandist patlayabilir ve karın boşluğuna enfeksiyon yayılır. Peritonit adıyla bilinen bu sorun kişileri ölüme götürebilir. Apandisiti patlayan bir kişinin kanının zehirlenip ölmesi mümkün.
Kalın bağırsağın baş kısmında parmak şeklinde uzamış bir organ olan apandistin bilinen bir işlevi yok. Apandisitin neden oluştuğu da bilinmiyor. Küçük bir yiyecek parçasının apandisitte sıkışıp kalmasının iltihaplanmaya yol açtığı tahmin ediliyor.
Karının aşağı bölgesinde ağrı ve bulantıyla kusma ve ateş yükselmesi en belirgin özellikleridir. 12 saat içinde ağrı, karnın sağ tarafına yerleşir. Apandisitte şişme arttıkça ağrı şiddetlenir, karın kasları gerginleşir.
Eğer karnı ağrıyan çocuk aynı zamanda kabız da olmuşsa, ona kabızlığı giderici ilaçlar kesinlikle verilmemeli.
Oyun çağındaki çocuklarda apandisiti teşhis etmek zordur. Bu yaşlardaki çocuklar,sorunlarını açık açık anlatmakta güçlük çekerler. Karın ağrısından da apandisit sonucunu çıkarmak yadırganabilir. Fakat apandisit teşhisiyle hastanelere kaldırılanların yüzde kırkını değişik yaş gruplarındaki çocuklar oluşturuyor.
Ergenlik çağındaki kızlarda apandisit teşhisi de çok zordur. O yaşlardaki genç kızlarda çeşitli cinsel organ sorunları karın ağrısıyla kendini belli eder. Kusma ve ateş yükselmesi karın ağrılarına eklenmişse, apandisit sorunuyla karşı karşıya olunduğu düşünülmelidir. Apandisit teşhisi konulur konulmaz, hastanın ameliyat edilmesi gerekir. Acil bir ameliyat insanı haklı olarak tasalandırır. Fakat günümüzde apandisit ameliyatlarının tehlikesi yok denecek kadar azdır. Çocuklarda apandisit ameliyatları genellikle açık ameliyat şeklinde gerçekleştiriliyor; 30-60 dakika içinde tamamlanıyor. Ameliyattan sonra çocuğa sıvı beslenme uygulanıyor, daha sonra da katı yiyeceklere geçiliyor. Herhangi bir sorun çıkmadığı takdirde ameliyat olan çocuk iki gün içinde evine dönebiliyor.
Tehlike belirtileri
Apandisit ameliyatı geçiren bir çocukta şu belirtiler ortaya çıkarsa hemen doktora başvurulmalı:
40'ın üzerinde yüksek ateş bir günden fazla sürerse.
Ameliyat yerinde kızarma olursa ve dokunulduğu zaman acı verirse. (Ameliyattan 4-7 gün sonra bu belirti devam ederse, bir enfeksiyon olasılığı düşünülmeli.)
Kusma, Karın bölgesinde sürekli ağrı.