REFLÜ NEDİR?
Halk arasında Mide Reflüsü olarak bilinen Gastro Özofageal Reflü hastalığı mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçmasıdır. Reflü, asitli mide içeriğinin yemek borusuna gelmesi ve uzun süre temas etmesiyle yemek borusunun asitten kendini koruma özelliğinin yok olmasından kaynaklanır. Erişkinlerin yaklaşık %20'sinde reflü görülmektedir
Mide içeriği midenin salgıladığı hidrojen iyonu nedeniyle belirgin derecede asittir. Eğer onikiparmak barsağından mideye doğru safra geri akımı varsa mideden yukarı çıkan içerik hem asit hem de safra içerir. Alkali özellikli olan safra da mide asidi gibi yemek borusunun tahrişine neden olur. Reflü hastalığı, asitli ve/veya safralı mide içeriğinin yemek borusuna gelmesi ve uzun süre temas etmesiyle yemek borusunun kendini asitten ve/veya safralı mide içeriğinden koruyamaması nedeniyle oluşur.
Yemek borusunun alt ucunda mide içeriğinin yemek borusuna geçişini engelleyen bir kapak mekanizması vardır. Reflü hastalarında en sık görülen özellik bu mekanizmanın gevşekliğidir. Bu durum sıklıkla mide fıtığıyla birlikte yaşanır. Mide boşalım bozukluğu ya da bozulmuş yemek borusu hareketi bu hastalığı tetikleyen diğer nedenlerdir.
Yemek borusunun alt ucunda mide içeriğinin yemek borusuna çıkmasını engelleyen iki mekanizma vardır.
KELEPÇE MEKANİZMASI
Kelepçe mekanizması, mide içeriğinin yemek borusuna çıkmasını kasların bir kelepçe gibi sıkılmasıyla engeller
KAPAK MEKANİZMASI
Kapak mekanizması, mide içeriğinin yemek borusuna çıkmasını kasların bir kapak gibi kapanmasıyla engeller
REFLÜ ŞİKAYETLERİ NELERDİR?
Hastalarımızın en sıklıkla başvurduğu şikayet mide yanmasıdır.
Bunun yanında göğüste yanma ve ekşime,
Ağıza gelen acı bir tat,
Ağız kokusu,
Özellikle yemeklerden sonra ve tok karna yatıldığında geceleri rahatsız eden şişkinlik, geğirme ve boğulma hissi
Göğüste takılma ve sıkışma hissiyle birlikte kalbe baskı ve çarpıntı hissedilebiliyor.
Derin nefes almada güçlük çekilebiliyor.
İleri aşamalarda da;
kronik farenjit,
kronik sinüzit,
alerjik astım
ve diş çürüklerine gidilen bir süreç yaşanabiliyor.
REFLÜ ŞİKAYETLERİ BAŞKA HANGİ HASTALIKLARI CAĞRIŞTIRIR?
HAZIMSIZLIKLA İLGİLİ OLAN ŞİKAYETLER
Şişkinlik, geğirme, midede yanma ve hazımsızlık hissi
safra kesesi taşı olan insanlarda
Ülseri olan insanlarda
Gastriti olan insanlarda
görülebilir.
KULAK BURUN BOĞAZ HASTALIKLARI İLE İLGİLİ OLAN ŞİKAYETLER
Kronik farenjit
Kronik sinüzit
Ses kısıklığı
Kronik tahriş öksürüğü
GÖGÜS HASTALIKLARI İLE İLGİLİ OLAN ŞİKAYETLER
Alerjik astım
Kronik öksürük
KALP HASTALIKLARI İLE İLGİLİ OLAN ŞİKAYETLER
Çarpıntı
Kalpte sıkıntı hissi
REFLÜ TANISI
Reflü'yle ilgili yapılan bazı testler vardır. Bunlar;
Empedans pH metri
Empedans pH metri 2 nokta arasındaki iletkenliğin, buradan geçen madde tarafından değiştirilmesi prensibine dayanan bir yöntemdir. Klasik pH metride asit reflüsü belirlenirken, empedans pH, asit, alkali ve/veya gaz-buhar reflüsünü de belirler. Özellikle ilaç tedavisinden fayda görmeyen hastalarda yararlı olabilir. Henüz rutin kullanımda değil.
Empedans Manometri
Empedans pH metri ile aynı prensip ile çalışır. Rutin kullanımda olmamakla birlikte özellikle yutma güçlüğü olan post-op hastalarda kullanılmaktadır.
Antraduodenal Manometri
Akademik çalışmalarda kullanılan, mide çıkışında pilor olarak adlandırılan bölümün basınç ve kasılma paternini ölçen bir yöntemdir.
Mide boşalım sintigrafisi
Mide boşalım güçlüğünü dökümante etmek amacı ile kullanılır. Radyoaktif maddenin mideden oniki parmak barsağına geçişinin zamansal gösterimidir. Nadiren kullanılır.
Endoskopik yöntemler
Entereks Gatekeeper ve Endocinch Mayıs 2007 itibariyle sonuçların başarısız olması ve/veya ciddi komplikasyonlar oluşması nedeniyle piyasadan çekildi.
Endoskopik dikiş yöntemleri
Yine endoskopik yöntemle bu kez mide içinden yaklaşılarak tek bir adet tam kat dikiş konulabilir.(Plicator) Cihazın 2. kuşağının çıkması ile birlikte işlem süresi kısalmış ve sonuçların da daha iyi olacağı öngörülmüştür. Kullanılan endoskopik yöntemler arasında büyük bir olasılıkla en sık kullanılan yöntem olacaktır.
REFLÜ TEDAVİSİ
Reflü tedavisinde 4 yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemler Reflü'nün şiddetine ve ilerlemesine göre doktorunuz tarafından belirlenmelidir. Yaşam tarzı değişiklikleri, ilaç tedavisi ve cerrahi tedavi ve endoskopik tedavi tip ve evrelerine göre hastalığın iyileştirilmesini sağlayan yöntemlerdir.
(alıntıdır)